Tiimipelaaminen

Tiimipelaaminen

Terwa-akatemiassa opiskeluja ja yksikön oppitunneilla istumista voi kärjistetysti verrata joukkueurheiluun erilaisella valmennustyylillä. Vanhan koulukunnan räyhäävät auktoriteetilla ja käskemisellä johtavat valmentajat ovat jäämässä historiaan, kun etualalle ovat nousseet rauhallisemmin ja yksilökeskeisemmin eteenpäin menevät valmentajat. Yksilöissä on uskomattoman isot voimavarat ja valmentajien iso rooli on auttaa heitä löytämään omat vahvuutensa ja hyödyntämään niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Pakolla opiskelemisella saa hyvin rakennettua yleistä tietopohjaa, mutta kun tavoitteena on asiantuntijuus ja oikeasti vahva tietotaito, tulisi motivaation tulla sisältä eikä ulkoa. Siinä tiimiyrittäjyys kulkee samaa polkua nykyaikaisen valmentamisen kanssa, jossa joukkuetta valmennetaan yksilöiden kautta. Yksilöiden huomioiminen ja ohjaaminen vaatii paljon enemmän työtä verrattuna ryhmän ohjaamiseen, mutta molemminpuolisen vahvan motivaation myötä tulokset ovat parempia ja hommat ovat antoisampia molempiin suuntiin. Joukkueen valmentamisessa on uskomattoman hienoa nähdä pelaajan halu oppia jokin asia, siinä auttaminen ja lopulta sen toteuttaminen. Uskon, että myös Terwa-akatemian valmentajilla päällimmäisenä motivaattorina on kokea samoja tunteita meidän kehittymistä auttaessa ja seuratessa.

1466473

Valmennus

Opettajamme ovat nykyaikaisia valmentajia, jotka eivät käskytä tekemään juuri heidän mielen mukaan. He opastavat ja johdattavat meidät kohti vastauksia antamalla sopivia avainsanoja millä etsiä tietoa, kysymällä oikeita kysymyksiä ja haastamalla oppilaita. He ovat luoneet tiimille hahmotelman pelikirjasta, jossa viimeiset päätökset pelitaktiikoista tekevät opiskelijat itse. Avaimia ei anneta suoraan käteen, mutta opiskelijoita ei jätetä myöskään oman onnensa nojaan. Sopivan haastava opetus kouluttaa meidät toimimaan oma-aloitteisesti ja kehittymään sisäisen motivaation sekä intohimon kautta kohti omaa henkilökohtaista sekä koko tiimin tavoitetta.

educational-quotes-learning-with-pleasure

Yksilö

Kuten hyvin moni muu juniori, katsoin pienempänä paljon maalikoosteita ja lähdin opettelemaan samanlaisia temppuja pelikentille. Sama tapa on käytössä taas koulumaailmassa, joka tuntuu erittäin mukavalta ja viihdyttävältä. Projekteja suunnitellessa saatamme katsella miten muut ovat jonkin asian toteuttaneet, saatamme innostua jostain, opiskelemme sen ja viemme omat ajatukset opitun asian tueksi. Lopputuloksena on opittu uutta ja höystetty sitä omalla luovuudella, sekä pidetty hauskaa opetellessa. Sisäisen motivaation ohjatessa oppimista asiat jäävät vahvemmin muistiin ja uuden asian oppiminen tuo onnellisuuden tunnetta, toisin kuin väkisin opetettu. Uusien asioiden oppiminen Muikiassa on tuntunut yhtä hyvältä kuin esimerkiksi pitkään harjoitellun kikan ensimmäinen onnistuminen pelissä. Niistä tunteista muodostuu positiivinen kierre, kun saman tunteen haluaa kokea uudestaan ja uudestaan!

Inspirational-Quotes-2

Joukkue

Joukkueen askeleet kohti menestystä ja isoa palkintoa rakennetaan arjessa. Laiskasti ja vasemmalla kädellä hoidetut arkipäivien harjoitukset kostautuvat viikonlopun peleissä. Samalla tavalla hutiloiden ja 50% keskittymisellä työstetyt projektit menevät varmasti pieleen deadlinen koittaessa. Joukkueen kapteenina toimii tiimin jäsenten äänestämä toimitusjohtaja, jonka yksi tehtävistä on tarkkailla tekeekö tiimi huolellista ja laadukasta jälkeä päivästä toiseen. Sopiva tsemppaaminen, palautteen antaminen sekä avustaminen pitää arjen vaatimustason korkealla, jotta tiimi pääsee haluttuun lopputulokseen. Optimitilanteessa jokainen yksilö huolehtii vaatimustason ylläpitämisestä tekemällä kaiken niin hyvin kuin osaa, sekä pitämällä sopivasti huolta myös vierustoverista. Kun jokainen tiimin jäsen huolehtii omalta osaltaan tukevan, kannustavan ja positiivisen ilmapiirin luomisesta, on lopputulos väistämättä loistava. Loistava joukkuehenki nostetaan usein esille isojen voittojen jälkeisissä haastatteluissa ja se on myös tiimiyrittämisessä menestymisen yksi tärkeimmistä asioista. Viime vuoden koulunkäynnistä poiketen jokainen kouluaamu tuntuu mukavalta. Heti toimistoon astuessa on selkeästi havaittavissa kaikkien tiimin jäsenten motivaatio tehdä hommia kunnolla ja siitä kumpuava positiivinen ilmapiiri tarttuu yllättävän tehokkaasti myös väsyneempinä aamuina.

Monesti joukkueurheilun yhteydessä käytetty lause ”Tärkeintä on matka, ei päämäärä.” pätee myös tiimiyrittäjyydessä. Minä aion nauttia jokaisesta päivästä tällä matkalla, sillä vielä jäljellä oleva 1,5 vuotta tulee olemaan varmasti yksi parhaista aikakausista elämässäni.

– Henri Keränen
16 vuotta salibandya pelaajana, 7 valmentajana

Vastaa